lørdag, 23. februar 2019 | Login
Deltagerne blev pakket ind hos Antalis

Deltagerne blev pakket ind hos Antalis

3 dage i træk i starten af oktober har Henrik Valentin fra Antalis haft tralvt med at pakke deltagere ind med viden om bilindpakning, så disse er klædt godt på til at arbejde med dette ude på de forskellige skilteværksteder. SkilteBranchen deltog på et af disse dage. Faktisk fortalte Henrik, at der er ingen af dagenes som er ens, idet man tager udgangspunkt i hvormeget dagens deltagere har arbejdet med indpakning før. De fleste af dem, der deltog denne dag havde ikke arbejdet så meget med dette tidligere. 

Da kurset blev annonceret i Antalis' nyhedsmail var der run på tilmeldinger, da man i første omgang kun havde planlagt en dag, hvor der kunne være maks 6 deltagere. I stedet for har ca 18 skiltefolk været med over de tre kursusdage. 

Henrik Valentin tager først deltagerne igennem en større teoretisk gennemgang omkring folie - hvad er poly, hvad er mono og støbt contra valset. Sin store viden har Henrik opbygget hos Avery hvor han er certifiseret til at wrappe biler, og det kommer deltagerne til gavn. Til daglig tager Henrik også ud og hjælper med de svære indpakningsproblemstillinger samt hvis der er reklamationer over folien. 

De forskellige folieproducenter har både støbte og valset folier. Indenfor den valset folie kan den både med poly og mono, hvor polyfolien har flere fangarme så at sige til at gribe fat på det sted hvor den skal hænge fast. Den støbte folie er altid poly, og er mere blød end den noget hårdere valset folie. Indenfor Avery, som Antalis sælger, er blandt andet deres indpakningsfolie Surprime, 900 og 800 serien støbt folie. 900-serien er meget mere aggressiv end 800 serien som er mere let at arbejde.

Husk handskerne

Det er ikke blot ved den teoretiske gennemgang deltagerne får en grundigt gennemgået, men Henrik viser også en fin teoretisk praktisk gennemgang for deltagerne. Det er ikke blot lige meget hvordan man varmer folien op, sætter finderne på folien. 

Faktisk er det meget vigtigt at kende noget til dette, når man vil arbejde med bilindpakning. Redskaber som skal bruges til indpakning bliver gennemgået på kurset.

Vidste du, at det er vigtigt at have en varmepistol som kan køle ned når man ikke bruger den? Så kan den bedre holde, ligeledes er det vigtigt at have en elektronisk varmemåler så man ved nøjagtigt hvor meget varme varmepistolen er på når man rammer folien med den når folien skal gennemvarmes. Herudover er det vigtigt, at have en infrarød måleenhed, så man nøjagtigt kan se hvor meget folien er varm. Det skyldes, at hvis man ønsker at den skal ændre sin DNA skal den op på 90 graders varmer ellers vil den vandre tilbage til sin oprindelige form som den har.

I den praktiske gennemgang viser Henrik flere eksempler på dette, hvor deltagerne ser eftervarmens vigtighed. Henrik vidste deltagerne flere eksempler omkring varmes temperatur hvor folien blev varmet op til under 90 grader og over 90 grader. Man kan jo nærmest sige, at folien rullede sig tilbage til sin oprindelige form når den blev varmepåvirket under 90 grader, men den ved eftervarme over 90 grader ændrede dens DNA, som man netop ønsker ved fordybninger mm.

Når du har monteret den folie du arbejder med, så er det vigtigt at der er varme inden for de næste 24 timer for at limen kan hærde. Henrik viser under teorien, hvor meget dette betyder. Du kan her se eksempler på hvor hvilken betydning det har både for indpakningsfolie men også ved skåret folie.

En af deltagerne på dagens kursus fortalte om et eksempel hun havde oplevet på sit værksted. Der var brugt samme rulle folie til to biler som var monteret med tekst. Den ene havde fået lov til at stå inde og efterhærde til dagen efter, mens den anden havde kunden taget fra skilteværkstedet allerede sammen eftermiddag. Resultatet var, at der kom en reklamation på den som var taget tidligere uden at få lov til at efterhærde, hvilket er et godt eksempel vigtigheden for at limen skal efterhærde ved minimum 15 grader. 

Godt arbejdsmiljø er vigtigt

Deltagerne prøver også hvordan det er at arbejde med handsker på, når man skal indvarmer i en rille. Faktisk skal den der være godt våd, og det er vigtigt hele tiden at gøre handsken våd så den hjælper med gnidningsmodstanden, når rillen skal laves. Sørg derfor at du har en flaske med vand klar så du kan fugte dine handsker, fortæller Henrik på kursusdagen.

Sørg for at du hele tiden ryder op efter dig, så du har et godt arbejdsmiljø, fortsætter Henrik med at fortælle deltagerne i kurset, og det er også særdeles vigtigt at man sætter sin varmepistol lodret opad. Hvis den ligger ned så kan den lige pludselig måske komme til at sende varm luft eksempelvis mod et dæk, som så smelter. Det er også vigtigt hele tiden ligesom ved det meste andet skiltearbejde, at have skarpe knive når man skal bruge disse. 

Spids kniv eller prikpind til luftbobler?

Her ser du hvordan Henrik viser hvorfor det ikke er smart at bruge en spids kniv i stedet for en prikpind. Èn spids kniv sprænger foliens egenskaber. mens prikpinden har den egensakab, at de huller der laves næsten ikke kan ses igen hvis man varmer folien op igen. Dette ses tydeligt med kniven.

Et godt tip fik deltagerne også med i brugen af surface cleaner. Sprøjt surface cleaner på en klud i stedet for sprøjte det direkte på overfladen af bilen. Dels sparer du på væsken og dels får du et bedre arbejdsmiljø da det ikke er helt sundhedsvenligt produkt at få i næsen, når de dråber der ikke når overfladen hænger i luften og man får indsnuset dette.

Hvilken type magnet er så bedst?

I forbindelse med at du skal montere folien på en bil, så er det nemmest at bruge magneter, som findes i forskellige varianter. Men hvilken en er så bedst at bruge? Den runde eller den aflange type?. Henrik Valentin fortalte, at man skal passe på de runde magneter, da de kan ødelægge lakken og folien, hvis de sidder samme sted for længe. De runde magneter har typisk 6 små runde magneter inden i en rund magnet, og det er disse små som laver mærkerne. Derfor anbefales det, at man bruger de aflange magneter til montagearbejdet. Gerne med filt så de ikke ridser lakken eller folien, når de tages af for at placeres andet sted på folien når man arbejder med montagen.

En afspritning er ikke nok

For at opnå en ordentlig vedhæftning af foliens lim, så kræver det at overfladen er godt afrenset for fedtstoffer. Hvis en overflade skal være helt ren, så er det vigtigt både at afvaske og affedte den. Surface cleaneren affedter snavset men fjerner det ikke optimalt. Derfor anbefaler kursuslederen også at man bruger lidt sæbevand først inden surface cleaner. Når kunden bliver bedt om at komme med en nyvasket bil, så bedt dem om ikke at det bliver med voksbehandling, da det ikke er godt for foliens vedhæftning. I stedet for anbefales det at bruge den billigste autovask som ikke indeholder voks.

Deltagerne bliver også taget med på en praktisk prøve allerede ved starten. Her er en billåge hvor der er 3 forskellige overflader. En er blot afrenser, en er men indeholder voks, og en er afvokset og afrenset, og på sidstnævnte kan tydeligt mærke det når man bruger ens negl til dette, da den er meget rug i det. 

SkilteBranchen takker for at få lov til at komme med til dette interessante kursus, som Henrik Valentin fra Antalis har afholdt, og kan kun anbefale at andre tilmelder sig hvis disse kurser igen udbydes til skiltefagfolk.